+420 572 574 556 msmikuh@uhedu.cz

Nabízíme vám několik námětů pro vyplnění volného času, pro vás a vaše děti, v době jarních prázdnin (8.3.-12.3.). Užijte si je co nejvíc venku, v přírodě a spolu…

  • Úkol pro tatínky a děti-Nezapomeňte, že v pondělí 8. 3. slavíme MDŽ-mají svátek všechny maminky, babičky i sestřičky – na zahradě, na vycházce v přírodě jim natrhej malou kytičku, nebo nakresli hezké přáníčko. Určitě je to moc potěší a budou mít velkou radost😊
  • Zajděte si na delší procházku k přehradě v Míkovicích a pozorujte život kolem vody
  • Děti mohou pokreslit chodník křídami, před vaším domem – určitě se obrázky budou líbit všem, kdo půjdou kolem
  • Provětrejte tělo – vytvořte si opičí dráhu doma, na zahradě, nebo jděte s dětmi do přírody. Přeskakujte pařezy, prolézejte křovím, házejte šiškami, objímejte stromy, poslouchejte zvuky lesa, zpěv ptáků, hledejte pavučiny….

 

Aktivity pro pobyt venku

Ptáček Jarabáček

Při procházkách v přírodě si nastříhejte proutí z vrby, lísky. K výrobě ptáčka budete potřebovat zahradnické nůžky, provázek. Zde bude nutná pomoc rodičů. Nejdříve si nastříhejte delší proutky na tělíčko: 3 – 4. Stočte je do tvaru těla a jeden z proutků povytáhněte, vytvoříte tak křídlo. U ocásku proutky pevně svažte. Pak střihněte menší proutky na hlavičku a u zobáčku je opět svažte. Tady už pomáhají i děti. Spojte hlavu s tělem, přidejte provázek na zavěšení a ptáček je připraven k odletu.

Postavte domeček pro skřítky

Pokud se vydáte na vycházku do lesa najděte si strom s vydlabaným místem u kořenů. To vám poslouží jako základna. Šišky, mech, kamínky, klacíky a větvičky jako dekorace. Teď už tam uložit jen skřítka. Toho si děti mohou vyrobit z přírodnin, které najdou kolem sebe.

 

Hod šiškou

Nechejte děti nasbírat velkou zásobu šišek. Na určené místo postavte, nebo pověste např. košík, do kterého se budou děti trefovat. Šišky můžete také zkoušet házet do co největší výšky, na cíl nebo do dálky.

 

Kameny, kamínky, oblázky

Nasbírejte si dostatečnou zásobu kamínků a oblázků a pusťte se do experimentování se zvuky.

  • Ťukejte kameny o sebe
  • Házejte malé kamínky na větší balvany
  • Hledejte různé tóny a rytmy

Možná se vám podaří společně zahrát jednoduché písně. Doma zapojte do muzicírování nádoby z různých materiálů, doplňte je kamínky a zkoumejte zvuky, které vydávají.

Nebo si je popište a pomalujte-můžete hrát domino, vytvořit mozaikový obrázek v záhonku…

 

Pozorování příbytků zvířat

Při procházce v přírodě pozoruj příbytky zvířat. Zkus taky jedno postavit-je jedno jestli to bude hnízdo ptáčka nebo mraveniště, dívej se kolem sebe, nahoru a dolů, najdeš nějaké?

 

Stopy v blátě

Procházka na čerstvém vzduchu je ideální i na pozorování stop v blátě – jakému zvířátku asi patří?

Porovnej své stopy se stopami rodičů, sourozenců, kdo má největší, nejmenší, seřadíš je od nejmenšího?

 

Menhir

Postavte si menhir. Menhir je věž postavená z kamenů.

Naplánujte si vycházku k přehradě, kde menhir postavíte. Pokud máte nedostatek kamenů, použijte i jiné přírodniny. Fantazii se meze nekladou. Stavte každý svůj nebo spojte síly a vytvořte jeden všichni dohromady.

Pozorně hledej, zda někde v okolí, nepostavil takový menhir už některý z tvých kamarádů ze školky.

 

Vítr fouká

Pozoruj vítr, zapoj zrak i sluch, můžeš i hmat (jak se vítr opře do tvého těla) – pozoruj, jak si vítr hraje s větvemi stromů, maminčinými vlasy…Vytvoř si „větrný rukáv“-na kousek dřívka, paličky uvaž kousek látky, mašle, lehkého materiálu a za větrného počasí sleduj, kam mašle, látka směřuje. Můžeš sledovat i sílu a směr větru. S rodiči umísti svůj „větrný rukáv“ někam na zahradu, před okno a sleduj, zda vítr fouká a kam.

 Hra:

– Náročná varianta:

Všichni hráči se rozestaví tak, aby měli kolem sebe dostatek prostoru-postačí na rozpažení rukou. Na začátek se postavíme stejným směrem a určíme, že tímto směrem je sever.

Před spuštěním hry dítěti určit „kde je sever“-výchozí pozice, „jih“-otočení zády z výchozí pozice o 180 stupňů, „východ“-otočení z výchozí pozice doprava o 90 stupňů, „západ“-otočení z výchozí pozice doleva o 90stupňů.  Pro mladší děti určování směrů dle toho, co znají, vidí (např. sever-čelem k potoku, jih-čelem k domu, atd.).

Vedoucí hry následně říká následující strany (slova):

  • sever, jih, východ, západ
  • vítr (otočka o 360°), bezvětří (nic)

Jakmile je nějaká z těchto stran vyslovena, musí se hráč daným směrem otočit. Pokud se splete, nebo mu rozhodnutí trvá příliš dlouho, vypadává (nebo si počítá trestný bod).

-Jednodušší varianta:

V orientaci v prostoru poznáváme své okolí – kde bydlím, kde je Uherské Hradiště, Kunovice, Hluk, Vlčnov, Podolí, Popovice, les Boří, řeka Olšava, přehrada v Míkovicích???….

 

Aktivity na doma

Zvířátko z ořechu – myška

Potřebujete

  • Skořápky z ořechů
  • Filc nebo papír
  • Barvy, lepidlo, nůžky

Připravte si základní potřeby. Skořápku, z filcu nebo papíru vystřižená ouška – tady při stříhání pomáhají mladším dětem rodiče a jako ocásek provázek. Na skořápku přilepíme ouška a ocásek. Domalujeme očička a fousky a myška je hotová.

 

Ovocný ježek

Potřebujete

  • Hrušku
  • Hrozny
  • Párátka
  • Hřebíček
  • Želatinový bonbon

Postup: zúženou část hrušky oloupat (tady je potřeba pomoc rodičů). Na párátka pak děti napichují bobule hroznů a zapíchávají do hrušky tak, aby tvořily ostny. Z bonbonu vytvořit čumáček, z hřebíčku oči.

 

Tornádo

Taktika, jak donutit děti, aby si po sobě uklidily. Natočte budíka na deset minut. Pusťte hudbu. Slibte dětem nějakou malou odměnu a úklid dostane úplně jiný rozměr. Děti budou rychle sbírat, skládat, rovnat….

 

Pokus s bramborou

Bramboru ponoříme 1/3 do vody – zbytek nad vodou. Budeme pozorovat několik dní co se bude dít (brambora bude klíčit a do vody pustí kořínky a nad vodou bude růst nať).

Rostlina bez vody zvadne.

 

Moc vás zdravíme a přejeme hezkou zábavu😊😊😊

 

A ještě něco pro rodiče:

Protože jsme pro vás měli připravený časopis a už nám tato složitá doba tisk a předání neumožnila, nechceme nic odkládat a volíme pro tentokrát jeho předání vám, rodičům, přes webové stránky.

O jarních prázdninách jej zveřejníme………

Snad vás naše snaha trochu odreaguje od starostí a časopis vás potěší😊